ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ "Libreria Acqua Alta", VENICE



  Για τρίτη φορά στην Βενετία με αφορμή την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής συνειδητοποίησα πως αυτή η πόλη δεν θα σταματήσει ποτέ να εκπλήσσει τους επισκέπτες της! Κάθε επίσκεψη και μία καινούρια εμπειρία.
  Το μουσείο γυαλιού του Μουράνο μαζί με μια ζωντανή performance ενός τεχνίτη γυαλιού και τα γραφικά χρωματιστά σπιτάκια στα νησιά Μουράνο και Μπουράνο με τους διάφορους μύθους γύρω από αυτά στην πρώτη μου επίσκεψη.
  Το πέρασμα από την πολυσυζητημένη γυάλινη γέφυρα του Calatrava, "Ponte della Costituzione", την πέμπτη γέφυρα στο Μεγάλο Κανάλι που εγκαινιάστηκε το 2008, στην δεύτερη επίσκεψή μου.

  Και στην τελευταία, ένα πραγματικά μοναδικό βιβλιοπωλείο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα θαύματα της Βενετίας και να αποτελέσει μια υποχρεωτική στάση τόσο για τους λάτρεις του βιβλίου, αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν την Βενετία μέσα από τις χιλιάδες δραστηριότητες που την πλαισιώνουν.Το όνομα αυτού "Libreria Acqua Alta", χωμένο μέσα στα κανάλια της Βενετίας, βρίσκεται στην Calle Lunga Santa Maria Formosa, μόλις λίγα μέτρα από την πλατεία του Σαν Μάρκο.
 
  
Kύριο χαρακτηριστικό του, ότι μπορεί και επιπλέει σε κάθε τακτική πλημμύρα των καναλιών (γι αυτό και πήρε το όνομα αυτό). Ο ιδιοκτήτης έχει αντικαταστήσει τα ράφια με μπανιέρες, βάρκες, κανό, γόνδολες, όπου τοποθετεί τα βιβλία προκειμένου να τα σώσει από το νερό. Κάποιες δε παλιές εγκυκλοπαίδειες, που κανείς δεν αγοράζει πια, τις μετατρέπει σε αντικείμενα επίπλωσης όπως τραπέζι, καρέκλες, σκάλα ή ακόμα καλύπτει τοίχους δημιουργώντας χρωματιστές επιφάνειες. Η διακόσμηση του μαγαζιού συμπληρώνεται από αντικείμενα όπως κουπιά, κούκλες βενετσιάνικες, κοντάρια και ξύλινα τιμόνια πλοίων. Θα συναντήσει κανείς και 4 πιστούς γάτους να περιφέρονται, να τρώνε και να κοιμούνται ανάμεσα στα βιβλία.

  Σίγουρα το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα συνδυάζονται για να κάνουν το μέρος μυστηριώδες και συναρπαστικό, αλλά και το ευρύ φάσμα βιβλίων σε όλες τις γλώσσες κάνει το καθήκον του. Στο βιβλιοπωλείο μπορεί κάνεις να βρει χρησιμοποιημένα, αλλά και καινούργια βιβλία. Στην πρώτη αίθουσα πολλά βιβλία, ημερολόγια, αφίσες και κάρτες για τη Βενετία, βιβλία για τον κινηματογράφο, ποίηση, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, ιστορία, μουσική, διατροφή, βιογραφίες και στην δεύτερη, παλιά ιταλικά κόμικς, ρομάντζα και best sellers.

  Ο συνδυασμός οργάνωσης και διακόσμησης του βιβλιοπωλείου,  το καθιστούν αναμφισβήτητα ως ένα από τα πιο παράξενα του κόσμου. Στα "συν" και η ζεστή φιλοξενία του ιδιοκτήτη! 




 



Λέξεις: Βικτώρια Γκανίλα
Φωτογραφίες: Βικτώρια Γκανίλα


0 commenti:

Δημοσίευση σχολίου

© 2011 Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις, AllRightsReserved.

Designed by ViktoriaGkanila