Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Aρχιτεκτονικής για παιδιά έρχεται στην Ελλάδα


  
  Arkki, ονομάζεται το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά και νέους με έδρα την Φιλανδία. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά στην κατανόηση της έννοιας και των επιπτώσεων της αρχιτεκτονικής προς τον άνθρωπο, αλλά και την ευθύνη τους προς το περιβάλλον. Μέσα από θεματικά εργαστήρια τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, την ανθρώπινη κλίμακα μέσα από το ρόλο του σώματος, τα χρώματα, τις γεωμετρικές φόρμες, την έννοια του φωτός και της σκιάς, το δομημένο και αδόμητο χώρο, τα βασικά στοιχεία μιας πόλης και πολλά άλλα. Καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη και την κριτική σκέψη, τονώνουν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν την κοινωνικότητα και επικοινωνία μέσα από το ομαδικό παιχνίδι ώστε να είναι έτοιμα να επηρεάσουν την δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος στο μέλλον, έχοντας κατανοήσει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στις πόλεις τους. 

  Το πολύ δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φιλανδίας απασχολεί εβδομαδιαία 500 παιδιά ηλικίας 4- 18 ετών τα οποία εντάσσει σε αντίστοιχα τμήματα. Η δράση του όμως δεν  περιορίζεται μόνο στη Φιλανδία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους ευρωπαϊκούς σταθμούς με πρώτη στάση στην Ελλάδα και Κύπρο.
  Το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε για πρώτη φορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και εξαπλώνεται με επιτυχία. Η ομάδα του ARKKI στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της Αρχιτεκτονικής Σταύρο Μαρτίνο ο οποίος είναι υπεύθυνος για το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τον Βασίλη Μπαρτζώκα, o oποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και ανάπτυξη του brand, τις συμφωνίες και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

   "Εκτιμούμε πολύ το έργο του ARKKI και θαυμάζουμε την δουλειά του εδώ και χρόνια. Είναι κάτι μοναδικό και καινοτόμο! Είναι υπέροχο που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε αυτά τα εμπνευσμένα μαθήματα και γενικά όλο το πρόγραμμα σταδιακά του ARKKI στα παιδιά και τους νέους της Ελλάδας και της Κύπρου", λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας, CEO της εταιρίας DESIGNEMBASSADOR.COM UG και πατέρας τριών αγοριών. Ο Ακαδημαϊκός Συντονιστής, Αρχιτέκτων Σταύρος Μαρτίνος δήλωσε: "Eίμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο την εξαιρετική παιδαγωγία του ARKKI. Κατα τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στη Φιλανδία, το ARKKI εξελίχθηκε μέσα στα πλαίσια του πιο καινοτόμου και προηγμένου εκπαιδευτικού συστήματος στον κόσμο, προσαρμόζοντας στις μικρότερες ηλικίες το πολυεπίπεδο, δημιουργικό και πειραματικό περιεχόμενο της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας και που βρισκόμαστε στη θέση να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του".

  Ενδεικτικά σήμερα το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής "Β&Μ Θεοχαράκη", στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο International School of Piraeusntoremis” και στο International School of Athens, ελπίζοντας πως σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της χώρας.

Δείτε σχετικά βίντεο με το πρόγραμμα Arkki και τη δράση των παιδιών:
Lego Workshop, Helsinki

Λέξεις: Βικτώρια Γκανίλα
Περισσότερες πληροφορίες: www.arkki.gr



0 commenti:

Δημοσίευση σχολίου

© 2011 Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις, AllRightsReserved.

Designed by ViktoriaGkanila